Merlot


Termesztési értéke: kései érésű, közepesen-bőven termő, termésátlaga 10-13 t/ha, erős növekedésű, államilag elismert merlot (1973) vörös borsző1őfajta. Talaj és fekvés iránt igényes, fagyérzékeny, a szárazságot közepesen tűri, zöldmunka igényes, kevésbé rothad, agrobaktériumra kifejezetten fogékony, kedvezőtlen évjáratban rosszul termékenyül. Bora kellemes illatú, rendkívül finom zamatú, tüzes, telt, harmonikus, kellemesen fanyar minőségi vörösbor.

A hajtás: elterülő.

A vitorla: nyitott, lapított, fehéreszöld, de a széle piros árnyalatú, gyapjas, levelei homorúak-kiteritettek.

A szártag: a háti oldalon barnászöld, a hasi oldalon zöld, csupasz, nem mintázott, alig hamvas.

A levél: ötszögletű, közepesen nagy, olyan hosszú mint széles, hullámos, sima-hólyagos, szövete könnyen szakad6, sötétzöld, nem fényes, zsíros, osztott, karéjainak száma 5; vállöble határozatlan alakú, záródó, alapja ék alakú, alapját a lemez határolja; oldalöblei határozatlan alakúak, alapjuk ék alakú; széle fűrészes-csipkés, sekélyen bemetszett; felszínének felülete pókhálós, fonáka szőrösödő és pókhálós; erezete zöld; a levélnyél barnászöld, pókhálós, nem mintázott, hosszú.

A fürt: ágas, laza, középnagy, átlagtömege 120 g; a bogyó gömbölyű, kicsi, átlagtömege 1,7 g, kék, pontozott, feltünően hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze közömbös; héja középvastag, szívós.

Kapcsolatok

Időkép

Időjárás

Felhőkép