Cabernet Franc


Termesztési értéke: későn érő, középerös növekedésű, közepesen termő, termésátlaga 9-11 t/ha, államilag elismert caber fran (1956) vörös borszőlőfajta, klónja lényegesen többet terem, lekinyérése kedvezöt1en. Mérsékelten talaj és tápanyagigényes, viszonylag fagytűrő, szárazságra nem érzékeny, kevésbé rothad, zöldmunka igénye nagy, terhelésre nem érzékeny. Bora illatos, finom, jellegzetes zamatú, testes minőségi vörösbor.

A hajtás: elterülő.

A vitorla: nyitott, lapított, bronzoszöld, gyapjas, levelei domborodók.

A szártag: a háti oldalon barnászöld, a hasi oldalon halványan vöröseszöld, pókhálós, nem mintázott, nem hamvas.

A levél: ötszögletű, közepes nagyságú, olyan hosszú mint széles, hullámos, sima-hó1yagos, szövete könnyen szakadó, világoszöld, alig fényes, nem zsíros, osztott, karéjainak száma 5; a vállöböl határozat1an alakú, nyitott, alapja ék alakú, melyet a lemez határol; oldalöblei hatarozat1an alakúak, alapjuk általában ék alakú, de az oldalöbölben gyakran "fog" található; széle fűrészes-csipkés, közepesen mélyen bemetszett; felszíne pókhálós, fonáka szőrösödő és pókhálós; erezete zöld; a levélnyél vöröseszöld, pókhálós, nem mintázott, közephosszu.

A fürt: ágas vagy vállas, középtömött, kicsi, átlagtömege 90 g; a bogyó gömbölyű, kék, kicsi, átlagtömege 1,3 g, pontozott, feltűnően hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze fanyar (farkasalma íz); héja vastag, szivós.

Kapcsolatok

Időkép

Időjárás

Felhőkép