Cabernet Sauvignon


Termesztési értéke: késői érésű, erős növekedésű, közepesen termő, termésátlaga 8-10 t/ha, államilag elismert  caber (1956) vörös borszőlőfajta, kl6njai az alapfajtánál lényegesen többet teremnek, lekinyérése kedvezőtlen. Fekve~ talaj és tápanyag igénye közepes, fagytűrő, szárazságra, terhelésre és rothadásra nem érzékeny, zöldmunka igénye nagy. Bora illatos, finom ízű, jellegzetes zamatú, testes minőségi vörösbor.

A hajtás: elterülő.

A vitorla: nyitott, lapított, bronzoszöld, gyapjas, levelei domborodók-kiteritettek.

A szártag: a háti oldalon lilásvörös, a hasi oldalon zöld, csupasz, alig mintázott, alig hamvas.

A levél: ötszögletű, közepes méretű, olyan hosszú mint széles, hullámos, sima-hóIyagos, szövete nehezen szakadó, sötétzöld, kissé fényes, nem zsíros, osztott, karéjainak száma 5; a vállöböl határozatlan alakú, záró oldali, alapja kerekített, alapját a lemez határolja; oldalöblei határozatlan alakúak, általában zártak, alapjuk kerekített vagy egyenes; a levél széle csipkés, mélyen és ritkán bemetszett; felszíne pókhálós, fonáka szőrösödő és pókhálós; erezetének töve vörös; a levélnyél borvörös, pókhálós, alig mintázott, rövid.

A fürt: ágas vagy vállas, közepesen tömött, kicsi, átlagtömege 90 g; a bogyó gömbölyű, kék, kicsi, átlagtömege 1,3 g, pontozott, feltűnően hamvas; húsa puha, leves, olvadó; íze fanyar (farkasalma íz); héja vastag, szivós.

Kapcsolatok

Időkép

Időjárás

Felhőkép