Kék Oportó

Termesztési értéke: korai érésű, erős növekedésű, bőtermő, termésátlaga 12-15 t/ha, államilag elismert (1956)oporto vörös borszőlőfajta. Fekvés s talaj iránt közepesen igényes, inkább meleg fekvésbe való, téltűrése közepes, gombás megbetegedésekre, rothadásra érzékeny, viszonylag szárazságtürö, kevés zöldmunkát igényel. Bora lágy karakterű, jeIIegzetes zamatú, színanyagban közepesen gazdag (gyenge évjáratokban szegény) minőségi vörösbor.

A hajtás: elterülő.

A vitorla: nyitott, lapított, sárgászöld vagy halványan bronzoszöld, csupasz, levelei kiterítettek-domborodók.

A szártag: a háti oldalon barnászöld, a hasi oldalon zöld, csupasz, alig mintázott, nem hamvas.

A levél: szabálytalan alakú, nagy, olyan hosszú mint széles, tölcséres vagy hullámos, sima, szövete könnyen szakadó, fűzöld, fényes, zsíros, hasadt-osztott, karéjainak száma 3-5; váIIöble határozatlan alakú, záródó, alapja ék alakú, melyet a lemez határol; oldalöblei határozatlan alakúak; széle csipkés, mélyen bemetszett; felszíne s fonáka csupasz; az erek töve vörös; a levélnyél barnászöld, csupasz, nem mintázott, közephosszu.

A fürt: vállas, tömött, középnagy, átlagtömege 160 g; a bogyó gömbölyű, középnagy, átlagtömege 2,2 g, pontozott, hamvas, kék; húsa puha, leves, olvadó; íze közömbös; héja vékony, olvadó.

Kapcsolatok

Időkép

Időjárás

Felhőkép