Rizamat


Érési idő: szeptember közepe.                                                                                                           rizomat-bmp

Bogyója: húspiros, nagybogyójú, kellemes zamatú, héja olvadó.

A fürt: igen nagy fürtű.

Moldova


Érési idő: Október közepe, nem érzékeny, jó termőképességű.                                                                 moldova

 

Bogyója: nagy, hamvas, sötétkék, húsa roppanós, lédús.

 

A fürt: nagy nem tömött.

Suvenir


Érési idő: szeptember eleje.                                                                                                          suvenir

Bogyója: kék, hamvas, nagy, különlegesen megnyúlt, hengeres, vékony héjú, rostos, fűszeres ízű.

A fürt: nagy, szétálló, közepesen tömött.

Kismis Moldavszkij


Termesztési értéke: késői érésű, erős növekedésű, bőtermő, magvatlan csemegeszőlő fajtajelölt. Kifejezetten kismis védett, meleg fekvést igényel, talaj iránt nem igényes, fagyérzékeny, rothadásra kevésbé hajlamos, szárazságtűrő, jó1 szállítható.

A hajtás: elterülő.

A vitorla: nyitott, lapított, halványan bronzoszöld, csupasz, levelei homorúak.

A szártag: a háti oldalon lilászöld, a hasi oldalon zöld, csupasz, csíkos, alig hamvas.

A levél: ötszögletű, nagy, sárgászöld, sima, olyan hosszú mint széles, hullámos, szövete könnyen szakadó, nem fényes, nem zsíros, hasadt-osztott, ötkaréjú; vállöble határozatlan alakú, nyitott, alapja ék alakú, melyet a lemez határol; oldalöblei határozatlan alakúak, széle csipkés, közepesen mélyen és sürün bemetszett; felszíne és fonáka csupasz; erezete zöld; a levélnyél lilászöld, csupasz, alig mintázott, rövid.

A fürt: szárnyas, közepesen tömött, kifejezetten nagy; a bogyó gömbölyű, liláspíros, nagy, i1em mintázott, hamvas; húsa ropogós, húsos; ize közömbös; héja vékony.

Hamburgi muskotály


Termesztési értéke: későn érő, bőtermő, termésátlaga 10-14 t/ha, államilag elismert (1956), csemegeszőlő fajta. hamburgi Meleg fekvést igényel, talajban nem válogat, viszonylag fagytűrő, túlterhelésre érzékeny, a szárazságot elviseli, egyenetlenül érik, rothadásra mérsékelten hajlamos, kevésbé jól szállítható, de jól eltartható. Páratlanul finom muskotályos íze van, finom savakkal és zamattal rendelkezik, borkészítésre is alkalmas.

A hajtás: elterülő.

A vitorla: nyitott, lapított, bronzoszöld, gyapjas, levelei homorúak-kiterítettek.

A szártag: a háti oldalon barnászöld, a hasi oldalon zöld, csupasz, csíkos, kissé hamvas.

A levél: szabálytalan alakú, nagy, hosszú, tölcséres, hólyagos, szövete nehezen szakadó, sárgászöld, alig fényes, zsíros, hasadt-osztott, ötkaréjú; vállöble nyitott, határozatlan alakú, alapja ék alakú, melyet a lemez határol; oldalöblei határozatlan alakúak, alapjuk ék alakú; széle Fürészes-csipkés, mélyen bemetszett; felszíne pókhálós; fonák bársonyos és pókhálós; erezete zöld, a levélnyél barnászöld, szőrösödő, mintázatlan, rövid.

A fürt: ágas, gyakran laza, középnagy, átlagtömege 220 g, mintázatlan; a bogyó megnyúlt, 21,5x18,5 mm, nagy, átlagtömege 220 g, mintázatlan, feltűnően hamvas, húsa ropogós, íze muskotályos, héja vékony, középerős, tartós.

Cardinál


Termesztési értéke: korai érésű, erős növekedésű, bőtermő, termésátlaga 10-15 t/ha, államilag elismert cardinal ( 1970) csemegeszőlő fajta. Talaj iránt nem, fekvés iránt igényes, fagyérzékeny, a szárazságot elviseli, gombás megbetegedésekre és bogyórepedésre hajlamos, rothadásra érzékeny, zöldmunka igénye mérsékelt, jó1 szállitható.

A hajtás: elterülő.

A vitorla: nyitott, lapított, bronzoszöld, csupasz, levelei homorúak-kiterítettek.

A szártag: a háti oldalon vöröseszöld, a hasi oldalon zöld, csupasz, részben mintázott, alig hamvas.

A levél: szabálytalan alakú, nagy, olyan hosszú mint széles, hullámos, sima, szövete könnyen szakadó, füzöld, fényes, zsíros, hasadt-osztott, ötkaréjú; vállöble határozatlan alakú, alapja ék alakú, melyet a lemez határol; oldalöblei határozatlan alakúak, alapjuk leggyakrabban ék alakú; széle csipkés, mélyen bemetszett; felszíne és fonáka csupasz; erezete részben vörös; a levélnyél vöröseszöld, csupasz, mintázatlan, középhosszú.

A fürt: ágas, laza, nagy, átlagtömege 300 g; a bogyó gömbölyű, bíborszínű, nagy, átlagtömege 7,2 g, mintázatlan, feltűnően hamvas; húsa ropogós, húsos; íze semleges; héja vastag, olvadó.

Fehér Chasselas


Termesztési értéke: korai érésű, középerős növekedésű, bőtermő, termésátlaga 10-14 t/ha, államilag elismert piros ( 1956) csemegeszőlő fajta, borkészítésre is használható. Talaj iránt igényes, fekvés iránt viszont nem, kevésbé rothad, viszonylag szárazságtűrő, zöldmunka igényes, fagytűrő, terhelésre nem érzékeny, peronoszpórára igen, lisztharmatra kevésbé érzékeny. Jó1 eltartható, közepesen szállítható. Bora kellemes ízű, lágy asztali bor.

A hajtás: elterülő.

A vitorla: nyitott lapított, bronzos, szőrösödő vagy csupasz, levelei homorúak.

A szártag: a háti oldalon lilászöld, a hasi oldalon zöld vagy halványan barnászöld, csupasz, csíkos, kissé hamvas.

A levél: ötszögletű, középnagy, hosszú, széle lefele hajló, sima-hóIyagos, szövete könnyen szakadó, fűzöld, nem fényes, zsíros, hasadt-osztott, karéjainak száma 5; a vállöböl nyitott, ék alakú, alapja ék alakú, melyet a lemez határol; az oldalöblök határozatlan alakúak, alapjuk határozatlan alakú; szele csipkés, sekélyen bemetszett; felszíne csupasz, fonáka szőrösödő; erezete részben vörös; a levélnyél lilászöld, csupasz, alig mintazott, közephosszú.

A fürt: vállas, tömött, középnagy, átlagtömege 140 g; a bogyó gömbölyű, sárgás, középnagy, átlagtömege 3,2 g, pontozott, kissé hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze közömbös; héja középvastag, olvadó.

Favorit


Termesztési értéke: igen korai érésű, erős növekedésű, bőtermő, termésátlaga 13-14 t/ha, államilag elismert fevorit (1968) csemegeszőlő fajta. Talajra kevésbé, fekvésre igényes, mérsékelten fagytürö, lisztharmatra kifejezetten érzékeny, kevésbé rothad, jó1 szállítható.

A hajtás: elterülő.

A vitorla: nyitott, lapított, bronzos, csupasz, levelei homorúak.

A szártag: a háti oldalon halványan vöröseszöld, a hasi oldalon zöld, csupasz, csíkos, hamvas.

A levél: szabálytalan alakú, középnagy, olyan hosszú mint széles, hullámos, sima, szövete nehezen szakadó, füzöld, nem fényes, zsiros, tagolat1an-karejozott, karéjainak száma 0-4; a vállöböl határozatlan alakú, alapja ék alakú, melyet a lemez határol; oldalöb1ei határozatlan alakúak, alapjuk leggyakrabban ék a1aku; a levél széle fürészes-csipkés, mélyen és ritkán bemetszett; felszíne csupasz, fonáka az ereken szőrösödő; erezetének töve vörös; a levélnyél barnászöld, csupasz, alig mintázott, hosszú.

A fürt: vállas, laza, középnagy, átlagtömege 160 g; a bogyó gömbölyű, nagy, átlagtömege 4,3 g, sárga, gyéren pontozott, alig hamvas; húsa ropogós, lédús, húsos; íze semleges; héja középvastag, olvadó.

Kapcsolatok

Időkép

Időjárás

Felhőkép